Konsultaatio

Oletko tulossa vastaanotolleni ensimäistä kertaa? Mietitkö mitä siellä tapahtuu ja tuletko saamaan apua vaivaasi? Tällä sivulla käyn pääpirteittän läpi mitä suurin osa konsultaatioista pitää sisällään.


Alkuhaastattelu

Konsultaatio alkaa aina alkuhaastattelulla, jossa käymme läpi vaivaasi, mutta myös hieman perusterveyteen liittyviä asioita. Näin saamme luotua hyvän kokonaiskuvan terveydestäsi. Alkuhaastattelu kestää 10 minuutista ylöspäin, riippuen täysin vaivastasi.


Fyysinen tutkimus

Alkuhaastattelua seuraa fyysinen tutkimus, joka aloitetaan neurologisilla testeillä sulkeaksemme pois erotusdiagnooseja tai vahvistaaksemme jo luotua hypoteesia. Vaivasta riippuen käytämme mahdollisesti ortopedisia testejä, mutta näiden luotettavuus on paikoitellen kyseenalaista, esim. olkapäävaivojen diagnosoinissa [1,2]. Näiden testien jälkee lähdemme katsomaan liikkumistasi, mikä sattuu ja mikä ei, mikä tukee sinun tavoitteita ja mikä mahdollisesti ärsyttää liikaa. Kaiken tämän pohjalta luomme diagnoosin ja hoitosuunnitelman.


Hoito

Hoidon tyyppi riippuu täysin vaivastasi. Esimerkiksi hyppääjän polvelle lähdemme luomaan oikeanlaista treeniohjelmaa jättäen passiivisen hoidon minimiin, kun taas akuuttiin alaselkäkipuun saatamme yhdistää kevyn, passiivisen alaselän hoidon, jonka jälkeen lähdemme parantamaan liikeratoja ja sinun minäpystyvyyttä liikkumalla. Purentalihasten, yläniskan tai päänsäryn hoidossa taas aktiivinen kuntoutus ei ole niin suuressa roolissa, kuin passiivinen hoito. 


Treeniohjelma

Usean eri vaivan hoitoon sisältyy oikeaoppinen kuntoutus. Treeni- tai kuntoutusohjelman luon lopulliseen muotoonsa konsultaation jälkeen. Näiden ohjelmien kesto vaihtelee 4-16 viikkoon riippuen täysin vaivastasi, sekä tavoitteistasi.